Amino Asit
Vücuttaki proteinlerin yapı taşları amino asitlerdir. Yaşam süreci için oldukça önemli olan hormon ve nörotransmiter sentezi, protein yapımı gibi görevlerde aktif rol oynarlar. Amino asitler normalde yediğimiz gıdalar içerisinde bulunur. Bazı aminoasitler ise duygu durumu ya da atletik performansı doğal yollardan desteklemek amacı ile takviye olarak alınabilir. Amino asitler esansiyel ve esansiyel olmayan şeklinde iki çeşittir.
Amino Asit Nedir?
Amino asitler proteinleri oluşturacak bir biçimde bir araya gelmekte olan bileşenler olarak bilinir. Bu sebeple çoğunlukla diğer adı yaşamın yapı taşı olarak da bilinirler. Amino asitler vücutta enzimlerin, nörotransmitterlerin ve bazı hormonların üretimi için önemlidir. Bununla beraber tüm vücutta hücre içeriğindeki metabolik süreçlerde de kullanılmaktadırlar. Et, yumurta, süt ve deniz ürünlerinde bulunur. Kuru yemiş ve baklagiller bitkisel bazlı amino asit kaynaklarıdır.
Amino Asit Ne İşe Yarar?
Amino asitler gıdalarla vücuda alınırlar. Vücutta proteinler sindirilip yakıldıktan sonra amino asit türleri ortaya çıkmaktadır. Gıdaların sindirilmesi, yakılması, doku büyümesi, yenilenmesi ile enerji kaynağı olarak amino asitlere ihtiyaç vardır. Ayrıca diğer vücut fonksiyonlarının gerçekleştirilebilmesi için yine amino asitler gereklidir. Esansiyel olmayan amino asitler vücut tarafından doğal bir şekilde üretilmektedir. Yani bu üretimin alınan gıdalarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Esansiyel olmayan amino asit türleri arasında glutamik asit, aspartik asit, asparagin ve alanin bulunmaktadır.
Amino Asit Çeşitleri
Esansiyel amino asitler oksijen, hidrojen, karbon ve nitrojenden oluşan, değişken bir yan zincir grubu olan organik bileşikler olarak tanımlanabilir. Vücudun genel olarak 20 farklı amino aside ihtiyacı bulunur. Bunların tamamı sağlık açısından önemli olup sadece dokuz tanesi esansiyel grubundadır ve dışarıdan alınmalıdır. Esansiyel amino asitler içerisinde valin, triptofan, treonin, fenilalanin, metionin, lizin, lösin, izolösin ve histidin bulunur.
Amino asitlerinin her birinin ayrı bir faydası, görevi vardır. Fenilalanin sinir sisteminde ileti görevi üstlenir. Valin kas büyümesi ve yenilenmesini uyarmaya yardımcıdır. Enerji üretimine destek verir. Treonin cilt ve bağ dokusunun önemli bileşenleri arasında elastin ve kolajen proteinlerin temel parçasıdır. Triptofan duygu, uyku, iştah durumlarını düzenleyen serotoninin ön maddesi olarak bilinmektedir.
Metiyonin doku yapımı sağlık açısından yaşamsal öneme sahip selenyum ve çinko minerallerinin emiliminde önemli görev üstlenir. Lösin kas onarımı ve protein sentezinde kritik bir konumdadır. Kan şekeri düzeyini düzenlemede etkilidir. İzolösin kas metabolizmasında önemli bir rol üstlenir. Kas dokusunda yüksek konsantrasyonda yer alır. Lizin bağışıklık fonksiyonunda elastin ve kollajen üretiminde etkilidir. Histidin uyku-uyanıklık döngüleri, cinsel işlev, sindirim gibi konularda aktif görev üstlenir.
Vücut için son derece önemli olan bu amino asitler gıdalardan sağlanabildiği gibi yetersiz kalan durumlarda ya da ekstra ihtiyaçlarda takviye gıdalardan emin edilebilmektedir. Amino asit içerikli takviye gıdaların tamamını Kozmela üzerinden inceleyebilir ve dilediğiniz an sipariş verebilirsiniz.