Krom
Önemli bir mineral olan krom insülin etkisini düzenlemeye yardımcı olur. Protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını etkiler. İnsülin etkisini artırarak glikozun hücre içerisine nüfuz etmesine destek olur. Vücut için gereken dozu ise tahıllardan almak veya gerekiyorsa takviye gıdalardan almak mümkündür.
Krom Nedir?
Kritik bir hormon olan insülinin etkisini artırmada kromun rolü bilinmektedir. Temel işlevlerinden bir tanesi sindirime yardımcı olmaktır. Ayrıca optimum sağlığı dengede tutarak normal büyümeyi desteklemek gibi önemli görevlerde bulunur. Yavaş kalsiyum kaybı yaşlanma ile ilgilidir ve krom bu kaybı önlemeye de yardımcı olmaktadır. Kan şekeri, protein, yağ, karbonhidratların işlenmesine destek verir.
Krom Ne İşe Yarar?
Krom bağışıklık sistemi ve beyin fonksiyonlarının gelişmesinde yardımcı faktördür. Kilo vermeye de ekstradan yardımcıdır. Kişilerde bağışıklık sistemi fonksiyonlarında sorun var ise krom takviyesi ile bu durum düzeltilebilir. Bilişsel gerileme riski yaşayan yaşlılar üzerinde yapılan pek çok çalışma kromun olumlu anlamda destek verdiğini göstermiştir. Depresyonda olan hastalar, yeme alışkanlıklarını düzenlemede krom desteğine başvurabilirler. Krom, diyet ve egzersizlerle yağ kaybına neden olmaktadır.
Kötü kolesterole karşı da krom etki gösterebilir. Hormon tedavisinde yardımcı olduğunu sanılmaktadır. Kemik sağlığı açısından krom desteği gereklidir. Kadınlarda düşük kemik emilimini destekler ve kemik yoğunluğu üzerinde faydalı etkiler sergiler. Kalp hastalıkları ile ilişki protein düzeylerini azaltmakla beraber zararlı serbest radikallerle baş etmede destek verir.
Krom Özellikler
Her mineralin vücutta ayrı ayrı özellikleri ve görevleri vardır. Bu hangi mineral olursa olsun vücuttaki seviyesi önemlidir ve yeterli olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücudun kendi başına üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu, hayati fonksiyonları etkileyen pek çok mineral bulunuyor. Bunlardan en önemli olanlardan bir tanesi de kromdur. Erkeklerde günlük ihtiyaç 35 mg. iken kadınlarda 25 mg’dır. Yeterli seviyede bu mineral alınmadığı takdirde pek çok belirti ile bu durum kendisini açık eder.
Krom kepekli makarna, tam buğday unu, esmer pirinç, siyah çay, bira mayası, mantar, et, peynir, ceviz, fındık, bal ve kakaoda yoğun şekilde bulunur. Gıdalarda bulunan bu mineral yeterli düzeyde alınmadığı takdirde glikoz tolerans bozukluğu, anksiyete, halsizlik, sinir bozukluğu gibi durumlar baş gösterebilir. Bu sebeptendir ki ailesinde şeker hastalığı geçmişi olan kişiler krom minerali konusunda daha hassas olmalıdır. Krom seviyesinin olması gerekenden düşük olması damar sertliği gibi ciddi riskleri de ortaya çıkarmaktadır.
Hayati fonksiyonlar açısından oldukça önemli olan bu mineral gıdalardan alınabildiği gibi takviye gıdalardan da destek alınabilir. Takviye gıdalar ilaç değildir ve besinin yerine geçmez ancak vücut için gerekli bu mineralin sağlanmasına destek olur. Pek çok markanın krom bazlı ek gıdası bulunuyor. Bunların tamamına Kozmela üzerinden ulaşabilir, inceleyebilir ve dilediğinizi anında sipariş verebilirsiniz.